« zpět | Zdroj: Sex je to poslední, v čem snad ještě nepředstíráme, říkají Ladě »

Sex je to poslední, v čem snad ještě nepředstíráme, říkají Ladě

Kultovní kapela Ladě vydává tak trochu sarkasticky právě na Valentýna nové album Lešť. Je nástupcem předchozího titulu Kalná, jenž patřil k nejoceňovanějším nahrávkám roku 2011. iDNES.cz přináší z nové skladby v premiéře čtyři skladby.

Lešť je opět kolekcí syrových písní s dokonale propracovanou stavbou a silnými texty zpěváka a básníka Michaela Kubesy. Právě Kubesův „waitsovský“ chraplák společně s výkonem vynikající kapely v čele s talentovaným kytaristou Petrem Uvirou, byla kombinace, která před čtyřmi lety oslovila nejen klubové publikum, ale i hudební publicisty, kteří vynesli kapelu až k nominaci na žánrového Anděla. Recenzi minulého alba Kalná najdete zde.

„Na nové nahrávce přicházíme s čitelnějšími příběhy. Jedna z rovin, která se nese celým albem je nabídka k úvaze, dotaz: To, co máte rádi, to, co děláte, je skutečně vaše vnitřní rozhodnutí, anebo jste to ‚dostali‘ jako trend, který byste měli ctít?,“ říká zpěvák Michael Kubesa.

Kolekce jedenácti skladeb má daleko k muzice, která posluchače „pohladí po dušičce“. Písně jsou něžné, syrové, plaché i sprosté, hlavně ale mají punc originality a osobitosti. Důležitou součástí jsou syrové texty, které mají na novém albu čtyři hlavní tematické zdroje.

„Většinou odrážejí nekonečnou lidskou chamtivost a lačnost po blahobytu nebo věčný souboj vědomí a podvědomí a ubohost toho, kdo tuto dualitu popírá. Dále, vždy pro mne bude zcela šokující zprávou o lidech jejich náklonnost k násilí. Čtvrtým tématem je sex, který je možná to poslední, kde se většinou nepředstírá,“ vyjmenovává Kubesa.

„A to je pro mne v tom to nádherné. Nepředstírání. Opravdovost. A píseň je jedinečná možnost, jak se svléci donaha, vyzvonit na sebe i to, co nevíte,“ dodává autor, který nedávno v nakladatelství Paper Jam debutoval jako básník sbírkou Liché kraje.

Vydání alba Lešť, které vydává label Indies Happy Trails, podpoří turné po českých a moravských klubech, které začíná 18. března ve Vsetíně. Termín pražského křtu je stanoven na 20. března, v Ostravě 25. března, v Brně 26. března a v domovské Opavě na 3. a 4. dubna.